perjantai 15. elokuuta 2014

Sinebrychoff Challenge 2014

Taas on perinteisen Sinebrychoff Challengen vuoro. Perinteiseen tapaan kyseessä on 6mR veneille tarkoitettu kisa, jonka voittaja saa käsiinsä maailman toiseksi vanhimman kiertopalkinnon americas cupin jälkeen, Sinebrychoff pokaalin. Aamulla on kolme fleetti lähtöä ja mahtavat 16 venettä paikalla, näiden kolmen kisan voittaja pääsee haastamaan viimevuoden voittajan "Sara af hangö":n match tyyppisessä kisassa, mutta ennen finaalia mennään NJK:lle Valkosaareen syömään mahtava lounas. Ja tyypilliseen tapaan, olin "Elinore":ssa (L-35), tänään oli vahvistuksena Jasu Lahtinen keskilootassa Samulin kanssa.

Lähettiin tervasaaresta kasin aikaan, käytiin Valkosaaressa kipparikokouksessa ja otettiin samalla mukaan loput miehistöstä. Tuuli oli hyvin kevyt, keulilla oli light genoa, mutta tuuli alkoi viriämään pikkuhiljaa pitkin päivää, ensimmäisessä lähdössä se oli noin 3m/s.

Ensimmäinen lähtö

Ensimmäisen lähdön startti meni hyvin, ainoa ongelma oli Raili (FIN-30), joka häiritsi hieman edessä, mutta päästiin lopulta yhtä korkealle, ja vene alkoi kulkea hyvin. Ylämerkillä päästessä, huomattiin, että korkeasaarta lähempänä (oikea laita) veti huomattavasti paremmin, ja suurin osa fleetistä painoi styyralla ohi. Myös lenssi vauhti ei ollut paras mahdollinen ja tuloksissa oltiin noin 14. Huonon SM-kisojen jälkeen tämä ei ollut paras mahdollinen alku, mutta ei pidä luovuttaa.
























 Ruuhkaa ylämerkillä, harmi että ei oltu kärkikahinoissa ensimmäisessä startissa ©Sailpix


Toinen lähtö

Toinen lähtö alkoi mainiosti mahtavalla startilla, Antti oli paukulla täydessä speedissä veneellä, muutaman veneenmitan jälkeen startista, vendattiin oikealle, jossa oli tuullut hyvin viime lähdössä. Vene kulki mainiosti ja purjeita trimmattiin aktiivisesti, tuuli oli hieman noussut, mutta ei merkittävästi. Ajettiin leikkarille asti ja yhdellä vendalla ylämerkille. Ylämerkillä huomattiin, että oltiin fleetin ensimmäinen vene! Veneessä alkoi fiilis nousta, saatiin spinnu ylös ja takana oli niskaan hengittämässä 2014 suomenmestarit Maybe IV (S-2), saatiin pidettyä takana, mutta alamerkillä Tapio ajoi mahtavasti ja näki kutosen mentävän reiän meidän ja alamerkin välistä, josta hän livahti yläpuolelle ja pysyi siellä koko kryssin ajan. Ylämerkillä oltiin aivan Tapion kannoilla, lenssillä yritettiin hyökätä, mutta Maybe kulki niin hyvin, että ei vaan pysytty perässä, nyt takana oli Fridolin (FIN-12), molemmat veneet teki jiipit aivan liian aikasin, joka antoi ikkunan mennä ohi, mutta ei aivan radan pituus riittänyt, hävittiin Maybe:lle noin kahdella veneen mitalla, mutta toiseen sijaan tyytyi erittäin hyvin! Paras sijoitus tänä vuonna Elinorelle.

 Elinore painaa täyttä häkää kohti ylämerkkiä. ©Sailpix
























Ensimmäisenä on helppo ajaa (Elinore "Thomas Sabo" spinnulla). ©Sailpix


Kolmas lähtö

Oltiin täynnä intoa kolmannen lähdön alussa, se piikki olisi mahtava saada tänä vuonna. Lähtö meni hyvin, mutta Astree III (F-46) yritettiin nostaa veneeltä yli linjan, mutta juuri ja juuri pääsi livahtamaan välistä (ja lopulta voitti lähdön, osittain mahtavan startin ansiosta), ei ihan täyttä speediä päästy kulkemaan aivan alussa, ja painavana veneenä, Elinore on hidas kiihtymään. Samalla taktiikalla mentiin, nopeasti oikeeseen laitaan, leikkarille ja ylämerkillä yhdellä vendalla. Tällä kerralla mentiin hieman konservatiimisemmin leikkarit, ja vedettiin sen verran pitkäksi että oltiin noin viiden sakissa ylämerkillä. Lenssi meni paremmin, mutta merkinkierto meni taas sen verran hitaasti, että mm Marianne (FIN-52) pääsi ohi, no täyttä häkää, oltiin kuitenkin vielä reilusti kympin sakissa. Viimeisellä lenssillä päästiin Bambin (FIN-66) ja Jolanda III (FIN-39) ohi, ja maalissa oltiin viiden sakissa. Lopulta sijoitus oli kuudes, mikä on mahtava tulos huomioiden, että veneitä oli kuitenkin 16 kappaletta.

Elinore (L-35) ihan hyvillä asemilla ensimmäisellä kryssillä. ©Sailpix 
























Ei oltu ihan ensimmäisiä ylämerkillä, Elinore on keskellä kuvaa. ©Sailpix



Finaali

Fleetti kisojen jälkeen mentiin NJK:lle lounaalle, missä myös arvottiin Sinebrychoff spinnu, ja sen sai Caprice (GBR-43). Lounaan jälkeen mentiin takaisin radalle seuraamaan finaali match racea Maybe IV (S-2) ja Sara af hangö (FIN-49) välillä. Tuuli oli noussu jo virkeään 8m/s ja mentiin pelkällä stooralla, ja meikäläinen oli pinnassa (Yay!). Ensimmäinen lähtö meni saralle, kun Maybellä oli jotain spinnu ongelmia, ja toinen lähdön Maybe mokasi kunnolla, kun myöhästy startista minuuteilla, peli oli siinä, voittaja on paras kolmesta, ja Sara voitti suoraan ensimmäiset kaksi. Oli mahtavaa saada kunnon tulos, purjehdittiin hyvin, taktiikka onnistui ja tulos puhuu puolestaan, seuraavaksi Musto 30-31.8.

Maybe IV:llä ei aivan puhti riittänyt Saraa vastaan ©Esko Kilpi 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti